Om Barnens Bokhandel

Barnens Bokhandel var den första specialbokhandel för barn-och ungdomsböcker i Sverige då jag startade den i Stockholm 1977. Samma år kom BarnensBokklubb som jag var initiativtagare till men som förstås drevs och ägdes av flera andra! Idag ägs den av Raben&Sjögren/Storytel. Barnens Bokhandel har under åren funnits i Stockholm, Göteborg, Lund och Malmö men idag finns vi "bara" i Simrishamn. För mig som har sommarhus här är det en ren fröjd att ha en välsorterad specialbokhandel i denna lilla stad på vackra Österlen! Vi har kompletterat böckerna med väl utvalda lek&lärsaker, pussel och affischer och nu också en egen hemsida. Och - vi har vårt eget Barnens Bokhandels Antikvariat i Borrby Bokby.

I Simrishamn finns ett bra bibliotek med flera barnbibliotekarier och en aktiv Kulturskola - vi kommer att tipsa om lokala arrangemang. I butiken arbetar tre duktiga kvinnor; själv arbetar jag i Stockholm med både tidskriften OpsisBarnkultur, Läsrörelsen och Junibacken. De tre i Simrishamn är Linda Blixt som är butiksansvarig , Anna Ling och Henrietta Denward. De kommer regelbundet att tipsa om nya - och ibland gamla godingar- och dessutom erbjuder vi varje ny månad en speciell Månadens Bok till extra lågt pris!

Välkommen att följa oss!
Marianne von Baumgarten-Lindberg

PS Vi vill gärna ha kontakt med barn/ungdomar som vill skriva om en bok de gillar. Då kan vi publicera en "recension" här

Mariannes boktips!

Fågeln i mig flyger vart den vill, Augustpriset tilldelades Sara Lundberg för denna makalöst vackra och gripande utvecklingsroman för alla åldrar. Jag kan verkligen varmt rekommendera denna bok - här nedan kan ni läsa recensionen från tidskriften Opsis Barnkultur.

Recension

Bland alla nya höstböcket. vill jag varmt rekommendera tre helt olika men med den konstnärliga kvaliteten gemensam. Det första är skriven och tecknad av Jan Lööf , som ju gjort den läsande apan som vi är lyckliga att ha som logotype till Barnens Bokhandel. Äntligen utkommer en stor påkostad samlingsvolym med inte mindre än 12 berättelser! Han har dessutom restaurerat teckningarna så att de ser ut som i originalen och även skrivit ett efterord om sina historier. Bättre present till alla hans fans - och för läsare,vuxna som barn- är svårt att tänka sig!

Titta Hamlet blir en annan fullträff för stora och små! Barbro Lindgren och Anna Höglund, detta geniala par, har överträffat sig själva skrev recensenten Lotta Olsson i DN om den här pekbokstolkningen av Shakespeares tragedi. Jag håller verkligen med - boken är ett mästerverk med humor och allvar.

Ulf Stark, vår store barnboksförfattare gick sorgligt nog bort tidigare i år. Strax innan han dog hann Ulf se bilderboken En natt vill Nalle vara stor i provtryck med Charlotte Ramels teckningar och blev mycket lycklig. Historien om Nalle som känner sig stor men blir orolig när natten kommer och då vill ligga intill Pojken är en ömsint skildring i ord och bild av att sova själv, sova tillsammans och göra sig vän med natten.